Acest blog NU este blogul oficial al Bisericii Sf. Nicolae Berceni.
Articolele sunt preluate de pe alte website-uri cu tematica ortodoxa cu mentionarea sursei textului. Realizarea acestui blog se face pe baza de voluntariat fara nici o obligatie fata de Biserica Sf. Nicolea Berceni.
Materialele documentare despre Biserica Sf. Nicolae Berceni au fost puse la dispozitie de Pr. Dr. Penea Gheorghe Cristian (Paroh 1999 - 2011).

Puteti contribui la realizarea si actualizarea blogului cu informatii, articole sau fotografii contactand administartorul la:
acheaua_constantin@yahoo.com Articolele respective vor fi publicate cu mentionarea sursei lor.





Biserica Sf. Nicolae Berceni

Biserica  Sf.  Nicolae  Berceni

Biserica Sf. Nicolae Berceni

Biserica  Sf.  Nicolae  Berceni

Slujba Cununie Religioasa

Slujba Cununie Religioasa

Calendare Personalizate

sâmbătă, 23 februarie 2013

Sinaxar 23 Februarie - Sf. Mc. Policarp Episcopul Smirnei



În aceasta luna, ziua a douazeci si treia pomenirea sfântului  mucenic Policarp, episcopul Smirnei.

Sfântul Policarp, Episcopul Smirnei, "roditor în toate cele bune" (Col. 1:10), s-a nascut în sec. I si a trait în Smirna - Asia Mica. A ramas orfan la o vârsta frageda si a fost crescut de credincioasa vaduva Calista, sfatuita de un înger. Dupa moartea mamei sale adoptive, Policarp a renuntat la toate bunurile sale si a început o viata casta, îngrijind bolnavii si infirmii. El se simtea sufleteste foarte aproape de Sf. Bucolus, Episcopul Smirnei (praznuit în 6 februarie), care l-a facut mai întâi diacon, încredintându-i propovaduirea Cuvântului lui Dumnezeu în biserica, apoi hirotonindu-l în sfânta preotie.
Sf. Apostol Ioan Teologul mai traia în acea vreme si, fiind buni prieteni, cei doi mergeau deseori împreuna în calatoriile lor apostolice.
Cu putin înainte de a muri, Sf. Bucolus si-a exprimat dorinta ca Policarp sa fie urmatorul episcop al Smirnei. Când Sf. Policarp a fost sfintit episcop, i s-a aratat Domnul Iisus Hristos.
Sf. Policarp si-a condus turma cu râvna apostolica si a fost foarte iubit de cler. Sf. Ignatie al Antiohiei Teoforul "Purtatorul de Dumnezeu" (praznuit în 20 decembrie) îi poarta multa dragoste si mult respect sfântului Policarp. În timp ce se îndrepta spre Roma unde îl astepta executia, Sf. Ignatie i-a scris Sfântului Policarp urmatoarele: "Aceste vremuri au nevoie de tine pentru a-L gasi pe Dumnezeu, asa cum pilotii au nevoie de vânt si marinarii în furtuna cauta un port."
Între anii 161-180 împaratul Romei Marcus Aurelius a început o crunta persecutie împotriva crestinilor iar pagânii au cerut judecatorului sa fie cautat Sf. Policarp, "tatal tuturor crestinilor" si "ademenitorul întregii Asii".  În acest timp, la rugamintile credinciosilor sai, sfântul s-a retras într-un sat mic nu departe de Smirna. Când soldatii au venit sa-l ia, el i-a întâmpinat si i-a poftit la masa, dupa care le-a cerut ragaz pentru rugaciune ca sa se pregateasca pentru martiriu.
Suferintele si moartea sa sunt prezentate în "Epistola Crestinilor Bisericii din Smirna catre celelalte Biserici", una dintre cele mai vechi marturii ale literaturii crestine.
La judecata, Sf. Policarp si-a marturisit cu hotarâre credinta în Hristos si a fost condamnat sa fie ars de viu. Calaii ar fi vrut sa-l fixeze în cuie de un stâlp dar sfântul a spus ca Domnul îi va da putere sa îndure flacarile, asa ca îl pot lega doar cu niste sfori. Flacarile l-au înconjurat dar nu l-au atins, ridicându-se deasupra capului sau în forma de bolta. Vazând ca flacarile nu-si fac efectul, pagânii l-au înjunghiat cu un pumnal iar sângele i-a curs atât de mult din rana încât a stins flacarile. Corpul martirului Policarp a fost incinerat. Crestinii din Smirna au luat cu evlavie ce a mai ramas din corpul sfântului, sarbatorind în fiecare an ziua martiriului sau.
Sfântul Irineu din Lyon (praznuit la 23 august), un discipol al Sf. Policarp, a pastrat o relatare despre sfânt, pe care o citeaza si Eusebiu în a sa ISTORIE ECLESIASTICa (V, 20):
"Am fost foarte tânar când te-am vazut la Policarp, în Asia Mica", îi scria Sf. Irineu prietenului sau Florinus, "dar tot îmi amintesc locul unde Binecuvântatul Policarp a sezut si a vorbit, cum a pasit, cum a gândit în viata, cum era înfatisarea lui, vorba lui, cum se plimba cu Ioan si cum povestea el însusi ceea ce auzea de la alti marturisitori ai Domnului despre viata, învataturile si minunile Sale".
"Prin mila Domnului am ascultat apoi cu atentie cuvintele lui Policarp, scriindu-le nu pe table ci în adâncul inimii mele. De aceea, pot marturisi în fata lui Dumnezeu, ca daca acest sfânt si binecuvântat parinte ar auzi ceva asemanator cu erezia ta, s-ar opri imediat si si-ar exprima indignarea prin expresia lui consacrata: "Bunule Dumnezeu, cum m-ai lasat sa traiesc aceste vremuri!"
În timpul vietii, sfântul episcop a scris mai multe epistole catre obstea sa si catre alti oameni, dintre care singura care a supravietuit pâna azi este Epistola catre Filipeni, care, dupa marturia Sf. Ieronim, a fost citita în bisericile din Asia Mica la sfintele slujbe. Aceasta epistola a fost scrisa de sfânt ca raspuns la dorinta Filipenilor de a primi niste scrisori despre martirul Ignatie (praznuit în 20 dec) care erau în posesia Sf. Policarp.

Tot în aceasta zi, pomenirea preacuviosilor parintilor nostri: Ioan, Moise, Antioh si Antonin.
Dintre acestia patru, cuviosul Ioan a cunoscut pe Limneu, care sihastrea în muntele ce este aproape de satul Targala si a fost vreme îndelungata ucenic al acestuia. Mai târziu, ducându-se pe o culme de munte foarte rece (caci se afla spre partea crivatului), a petrecut acolo douazeci si cinci de ani, fara de acoperamânt. Hrana lui era pâinea si sarea, iar haina o avea din par de capra. Trupul îi era înfasurat cu grele lanturi, de care fiind îngreunat, si ars fiind de razele soarelui, n-a voit niciodata sa primeasca mângâierea pe care ar fi putut-o da vreo umbrire patimirii sale. Pentru aceasta si migdalul pe care-l sadise un prieten al lui, lânga locul unde statea si care cu vremea se facuse copac si da multa umbra a poruncit de s-a taiat, ca sa nu aiba nici o mângâiere de umbra. În asemenea chip cuviosul Ioan nevoindu-se, s-a mutat catre Domnul.
Tot astfel fericitul Moise, urmând vietii pomenitului cuvios Ioan, s-a dus pe un vârf de munte, ce se afla deasupra satului numit Rama, si acolo se nevoia cu sihastresti osteneli. Iar fericitul Antioh, desi era batrân cu vârsta, cu mari nevointe se ostenea. În sfârsit de trei ori fericitul Antonin, batrân fiind, totusi si-a facut un mic ocol într-un loc prea pustiu, si se nevoia acolo asemenea cu cei tineri; caci avea aceeasi hrana cu cei tineri, adica pâine si sare; întrebuintând aceeasi bautura, adica apa, aceeasi haina de par si aceleasi privegheri si rugaciuni, ca si cei tineri. si ca sa graim pe scurt, acesti patru cuviosi se aflau pururea întru osteneli toata ziua si toata noaptea, si n-au împutinat rabdarea si barbatia lor, nici îndelungata vreme a sihastriei, nici batrânetile, nici neputinta firii; caci aveau în inima lor dumnezeiasca dragoste si osârdie ca sa se osteneasca si sa se nevoiasca pentru Dumnezeu. Cu asemenea nevointe petrecându-si viata, în pace si-au dat sufletele în mâinile lui Dumnezeu.

http://www.noutati-ortodoxe.ro

Niciun comentariu:

Invierea Domnului

Invierea Domnului

Anunt

Acest blog este administrat, intretinut si actualizat in mod gratuit de Constantin Acheaua ,cu indrumarea preotului paroh (1999-2011) Pr.Dr. Penea Gheorghe Cristian.


Documentare:
-Arhiva Bisericii Sf. Nicolae Berceni - Ilfov
-Indrumari si recomandari ale preotului paroh (1999-2011) Pr.Dr. Penea Gheorghe Cristian


Editare text:
-Constantin Acheaua cu indrumarea preotului paroh(1999-2011)Pr. Dr. Penea Gheorghe Cristian


Fotografii:
-Constantin Acheaua



Biserica Sf. Nicolae Berceni

ARHIEPISCOPIA BUCURESTILOR
Protopopiatul - Ilfov Sud
PAROHIA BERCENI
Comuna Berceni Judet Ilfov


Pr. Dr. Penea Gheorghe Cristian: initiatorul acestui blog si Paroh intre anii 1999 - 2011

Pr. Dr. Caloian Dan ,
Pr. Manu Nicolae ; Paroh din anul 2011 pana in prezent.

Hram: Sfantul Ierarh Nicolae


La Slujba

La  Slujba

Felicitari de Paste

Felicitari Valentine's Day

Albume Foto Valentine's Day

Felicitari 8 Martie

Felicitari 1 Iunie

Felicitari Halloween

Felicitari Craciun

Felicitari Anul Nou

Felicitari Craciun

Craciun Fericit !

Craciun  Fericit !

Postări populare

HRISTOS A INVIAT !